Teknőseink:
 
Vízi teknősök:
 

Sárgafülű ékszerteknős-Trachemys scripta scripta

USA déli részén fordul elő.Nagyobb tenyésztelepeken több ezres számban tenyésztik.A vörösfülű ékszerteknőst e faj váltotta fel a kereskedelemben, mivel Európa és Ázsia szerte

a vörösfülű annyira elszaporodott, hogy már veszélyeztette az élőhelyi faunát.A felnőtt nőstények 30- 35 cm hosszúra nőnek, míg a hímek 20- 25 cm nagyságúak.Gyakori a scripta és az elegans alfajok keveréke.Fiatalkorban sok fehérjét igényelnek.Táplálékúl rovarok, puhatestűek, halak, férgek, kisegerek szolgálnak.Idősebb korukra egyre több növényi eredetű táplálékot igényelnek

Kerekfülű ékszerteknős-Trachemys scripta gaigeae

E teknősfaj első ránézésre kicsit hasonlít a vörösfülű ékszerteknősre. Az előbb említett fajnak az alfaja, a kerekfülű ékszerteknős. A vörösfülű ékszerteknőstől délebbre él, ezért a hőmérsékletigénye valamivel magasabb. Ez a teknősfaj hazánkban nem tud kitelelni! Tartásában megegyezik a sárgafülű ékszerteknősnél leírtakkal. A felnőtt példányok elérik a 30 cm-és páncélhosszúságot.

Pennsylvaniai iszapteknős-Kinosternon subrubrum

Ez a kistestű iszapteknős faj átlagosan 8-12 cm-re nő.Tartására 24-26 fok megfelelő. Táplálására vörös szúnyoglárva, különböző rovarok,rákok, vízi csigák, fagyasztott hal és napos egér alkalmas. Kis mérete miatt egy 60- 80 cm hosszú 30- 40 cm széles és 30 cm magas akvaterráriumban jól tartható. Gondoskodjunk állatunk számára búvóhelyről. Erre legjobban megfelel egy vasfa. Emellett vízinövényekkel is dekorálhatjuk a férőhelyet.

Apalone Ferox-Floridai lágyhéjúteknős

A floridai lágyhéjúteknős nem tartozik a kistestű lágyhélyúteknősök közé.A felnőtt hímek páncélhossza eléri a 30 cm-t, míg a nőstényeké a 60 cm-t.Élőhelye Dél-Karolina, Georgia állam, Florida És Alabama déli része. A fiatal példányok páncélja fekete színű, narancsárga szegéllyel.A páncélon szabálytalan alakú foltok helyezkednek el.Sajnos a kor előrehaladtával a páncél színe kivilágosodik, ekkorra már színezete a kínai lágyhéjúteknősére hasonlít.Táplálására főleg hal felel meg, de kiegészítésképpen adhatunk nekik szúnyoglárvát, lisztkukacot.

Fekete sisakteknős-Pelusios niger

Ez a barátságos tekintetű teknősfaj Afrika lakója.A felnőtt példányok páncélhosszúsága eléri a 40 cm-t.Vegyes táplálkozású a rovartáplálék, hal, szúnyoglárva mellett kínáljuk növényi eredetű táplálékkal is.Kedveli a 28-30 fokos vízet.Mérete miatt t artására minnél tágasabb akvaterrárium szükséges.

Fedeles pézsmateknős-Kinosternon carinatum

A kereskedelmi forgalomban időnként felbukkan a fedeles pézsmateknős. Tartása viszonylag könnyűnek mondható. A vízmélység a páncélhossz kétszeres legyen. Vegyes táplálkozású faj. A férgek mellett, vízicsigát, halat, napos egeret és növényi eredetű táplálékot is fogyaszt. Szakirodalmi adatok szerint a páncélhossza meghaladja a 16 cm-t.

Merevmellű sisakteknős-Pelomedusa subrufa

Afrikában él, ez a 20-25 cm-re megnövő viziteknős faj. Vegyes táplálkozású, de elsősorban állati eredetű takarmányt fogyaszt.Kedveli a 28-30 fokos vizet.Táplálására fagyasztott hal, napos egér, lisztkukac, gyászbogárlárva, tücsök egyaránt megfelel.Nyakát nem tudja behúzni, hanem oldalra fordítja, innen is az elnevezésük, nyakfordító teknősök közé sorolják e fajt.

Kínai lágyhéjúteknős-Pelodiscus sinensis

30-40 cm-re megnövő víziteknős faj.Talán a kereskedelemben az ékszerteknősök mellett leggyakrabban tartott faj. Kína és Japán területén egyaránt őshonos.Táplálására rovarok,csigák, halak alkalmasak.Kedvelik a 26-28 fokos vizet. Talajnak finom sóder a legalkalmasabb, melybe előszeretettel beássák magukat, ezáltal páncéljukat is tisztítani tudják.

Közönséges tarajosteknős-Graptemys kohni

Méreteit tekintve valamivel kisebb lesz, mint az előbb említett faj.

Tartása és táplálása megegyezik a sárgafülű ékszerteknősnél leírtakkal.

 

Siebenrock kígyónyakúteknős-Chelodina siebenrocki

A kifejlett példányok elérik a 30-35 cm-es hosszúságot.Új guineában él, ahol zömében az állóvizeket kedveli.Érdekességük, hogy nyakuk majdnem elérik a páncélhosszúságot.jól úsznak,a lábújjak között úszóhátrtya feszül.Táplálásukra zömében fagyasztott vagy élő hal, kiegészítésképpen lisztkukac és vörösszúnyoglárva felel meg.

Kinosternon leucostomum-fehérszájú iszapteknős

A fehérszájú iszapteknős nagy elterjedési területen él, Délkelet-Mexikótól Dél-Amerika északi részéig találjuk meg e fajt.Méretét tekintve, "nagy" testű fajnak számít, a nemzetség többi tagja között a maga 15-17 cm-es hosszúságával.Melegigényes, ezért vízét 26-30 fokon tartsuk.Táplálására hal, különféle rovarok, szúnyoglárva, napos egér, napos parkány egyaránt alkalmas, megkínálhatjuk különféle vízinövényekkel is.

Szárazföldi teknősök:
 
 

Az európai szárazföldi teknősök összes faja a Washingtoni Egyezmény által védett, „A” függelékbe sorolt.

A fiatalokat fényképes tenyésztői bizonylattal és a hozzá csatolt sárga színű Eu-s papírral lehet értékesíteni és tartani, 2 éves korban( 10 cm ) egyedi jelöléssel(Chip) kell az állatokat ellátni!

Mór teknős-Testudo graeca

A mór teknős elterjedési területe már Európában is nagyobb, mint a görög teknősnek. Emellett Európán kívül megtaláljuk Észak-Afrikában és Nyugat Ázsiában is. A görög teknősnél farok végén elhelyezkedő szaru karom a mór teknősnél hiányzik, farka lekerekített. Melegigényesebb és nagyobbra nő a korábban említett fajnál. Tartása és táplálása megegyezik az előző két fajnál leírtakkal.

Szegélyes teknős- Testudo marginata

Az európai szárazfölditeknősök legnagyobbra növő faja a szegélyes teknős, méretét tekintve 35-40 cm-re nő.Nevét a felnőtt példányokon látható „szoknyáról”kapta.

Élőhelye Görögország déli része, Kréta.Hegyvidékeken is előfordul, ezért az alacsonyabb hőmérsékletet jól viseli.Alapvetően növényevő életmódú, csak kiegészítésképpen adjunk minimális állati fehérjét.A felnőtt állatoknál erős az ivari különbség, a felnőtt hímek szegélye jóval erőteljesebb, markánsabb, mint a nőstény egyedeké

Görög teknős-Testudo hermanni boettgeri

A Görög teknős a leggyakrabban hazánkban tartott szárazfölditeknős. Kereskedelmi forgalomban a boettgeri alfajjal találkozhatunk leggyakrabban. Széles az elterjedési területe. Romániában, Bulgáriában egyaránt fellelhető, de találkozhatunk vele Dél-Franciaországban, Szardínián és Korzikán is. A felnőtt nőstények 25-30 cm-re nőnek, míg a hímek a 20 cm körüli páncélhosszt érik el. Növényevő, számára csak minimálisan biztosítsunk állati fehérjét! Tartására nappal 28-30 fok, míg éjszakára 20 fok körüli hőmérséklet megfelelő. Téli pihenőre szüksége van, ezért teleltetést igényel! Táplálására frissen szedett zöld ( pl. tyúkhúr, gyermenkláncfű ) a legmegfelelőbb. Kedvelik a salátát, különböző gyümölcsöket is. A salátával a téli időszakban vigyázzunk, mert gyakran vegyszeres. A frissen vásárolt salátát hagyjuk 4-5 napig fonnyadni, és ezt követően kínáljuk fel a teknősnek.