Argentin szivárványos boa-Epicrates cenchria alvarezi 

Ahogy a neve is mutatja, az Argentin szivárványos boa Dél-Amerika lakója. A kifejlett példányok 140-150 cm-re nőnek. Hazánkban 2010 nyarán 6 db utód született, melyek az első vedlést követően, a szivárványos boákra jellemző jó étvággyal kezdtek el táplálkozni. Az újszülöttek első tápláléka a napos egér volt. A felnőtt példányok a kifejlett egeret és a hörcsög méretű patkányt fogyasztják el. Nem kedveli a permetezést és a túl magas párát.

 

 

 

 

Paraguayi szivárványos boa-Epicrates cenchria crassus

Hazánkban még ritkának számító alfaj. Tartása és gondozása megegyezik a kolumbiai szivárványos boánál ( E. cenchria maura ) leírtakkal.

E faj nem tartozik a veszélyes állat kategóriába!

 

 

 

 

Brazíliai szivárványos Boa-Epicrates cenchria cenchria

A kígyótartó terraristák táborában, egy ismert, közkedvelt faj a Brazíliai szivárványos boa.  1.7 -2 méteres hosszával, viszonylag karcsú testalkatával egy ideális terráriumi óriáskígyó.
Kedveli a magasabb hőmérsékletet( 28-32 fok ) és a magasabb páratartalmat. Tartására egy tágasabb terrárium szükséges, aminek inkább az alapterületét növeljük meg és ne a magasságát!

Az újszülött példányok szőrösödő napos egeret első evésre már könnyen elfogadják. Egy nagyobb vizestálat biztosítsunk számára és a terráriumot naponta permetezzük.

Nem tartozik a veszélyes állat kategóriába!

 

Szivárványos boa- Epicrates cenchria maura

A Boa constrictor mellett, a másik népszerű óriáskígyófaj a szivárványos Boa.Népszerűségét elsősorban olcsóságának köszönheti.A fiatal példányok rendkívül rajzolatosak, ez a színezet sajnos a kor előrehaladtával elhalványodik, és a test egyöntetű világos barna színt vesz fel.Vannak felnőtt példányok melynek a test oldalán jó néhány sötét folt fellelhető.

Könnyen tartható óriáskígyók, melyek kezdetben megszületésük után kapkodósak, de a növekedést követően egyre nyugodtabbá válnak.Kellő foglalkozás mellett teljesen kezessé válnak.A hímek és a nőstények átlagosan 1.5-1.7 méterre nőnek.Elevenszülő óriáskígyók, a nőstények méretüktől függően 10-20 kis kígyót hoznak a világra.

E faj nem tartozik a veszélyes állat kategóriába!