Hobby célra tartott rágcsáló fajaink:

Tengerimalac-Cavia aparea f. porcelus

Gyakran tartott kisemlős, mely gyerek mellé szelídsége miatt ajánlott.Nappal aktív rágcsáló.Takarmányozását tekintve sok zöldet igényel, melyet tavasztól késő őszig mi magunk is begyűjthetünk.A zöldfélék közül előszeretettel fogyasztja a tyúkhúrt,gyermekláncfüvet, lóherét.De számos gyümölcsöt és zöldségfélét is elfogyaszt.

A téli időszakban a salátával vigyázzunk, mert gyakran csigairtó és más szerekkel kezelt, és a vegyszer állataink váratlan pusztulását eredményezheti! Téli időszakban inkább a káposztaféléket, uborkát, sárgarépát és almát adjunk kedvencünknek

Hosszú életű állatok átlagosan 6-8 évig élnek, de van tudomásunk 10 életévet megélt malackákról is!

 

 

Styeppi lemming-Lagurus lagurus

A sztyeppi lemming látványos kistestű rágcsálófaj. Egy hímet egy vagy két nősténnyel tarthatunk.Táplálására alaptakarmánynak rágcsálómagkeveréket és friss zöldet biztosítsunk.Rendszeres ívóvízre szüksége van. Szénát tegyünk be nekik, egyrészt búvóhelynek, másrészt táplálékul szolgál nekik.Nagy mozgásigényű állatok, ezért biztosítsunk számukra hörcsögkereket.Szaporák, a szabad természetben ha egy adott területen túlszaporodnak, útnak erednek.Ez alatt a vándorlás alatt sok állat elpusztul ( pl. vízbe fullad ), ezért tartja róla a népnyelv, hogy "öngyilkos" lesz.

 

 

 

 

Törpehörcsög- Dzsungária törpehörcsög-Phodopus sungorus sungorus:

Közép Ázsia lakója ez a kistermetű törpehörcsög faj.Élőhelyén(sztyeppén), üreget ás, a szabadban magányosan él.

Hossza 9- 10 cm , hát barnásszürke színű, melyen hosszú fekete sáv húzódik.Szeme fekete, farka rövid.

Számos színváltozatával találkozhatunk kereskedésekben.Leggyakoribb színváltozatok a kék, gyöngyház, és fehér.

Terráriumi tartásuk: viszonylag kis férőhelyet igénylő állatok.Egy 30x 30 x 30 cm-es akváriumban vagy terráriumban jól tarthatók.Mivel a szabadban magányosan élő állatok a hörcsögfélék, ezért egymagában is jól megvan, viszont ha társat szeretnénk kedvencünknek akkor párban, tartsuk őket.

Könnyen szaporodnak, alomszámuk 1-8 közé tehető.Fialáskor ne válasszuk szét a szülőket, mert utána nehézkes lehet az összeszoktatásuk!

Táplálásuk:Alaptakarmányuk rágcsálómagkeverék, amelyet kiegészíthetünk apróbb magvakkal.Folyamatos állati fehérjére van szüksége!

Nedvesség utánpótlásra különböző gyümölcsök(pl. alma) megfelel, vagy adhatunk különböző lédús zöldségféléket (pl. uborka).

Fogaik koptatására háztartási keksz vagy száraz kenyér megfelel.Terráriumi körülmények között 2-3 évig élnek.

 

Roborovszki törpehörcsög-Phodopus roborovskii

A dzsungáriai törpehörcsög mellet másik közkedvelt faj a Roborovszki törpehörcsög.

Szintén Ázsia lakója, itt hasonlóan sztyeppés területen él, mint az előbb említett faj.

Hossza 8- 9 cm , háta zsemleszínű, hasa fehér.Tartása és táplálása megegyezik az előzőekben leírtakkal.Nem igényel olyan nagy mennyiségű állati eredetű takarmányt, mint előző fajtársa.

Nem olyan szapora mint a dzsungi.Életkora 2-3 évre tehető

 

 

Szíriai aranyhörcsög-Mesocricetus auratus

Talán a gyerekek körében a leggyakrabban tartott rágcsálófaj az aranyhörcsög.

Különböző színű, hosszabb rövid szőrű változataik már nem ritkák a kereskedésekben.Ha a fiatalokkal nem foglalkozunk kellőképp, gyorsan elkanászodnak, harapossá válhatnak!

Ezért érdemes kedvencünkkel naponta foglalkozni.Alvó hörcsögöt ne piszkáljunk, mert még a szelíd példány is megharaphat minket, ha megijed!

Könnyen szaporodnak alomszámuk 1-6 közé tehető.Életttartamuk 2-3 év.

 

 

Sivatagi futóegér-Gerbillus perpallidus

Egy kedves kíváncsi tekintet, nagy fekete szemek jellemzik ezt a barátságos futóegér fajt.

Testhossza 8- 13 cm , háta és oldala világossárga, hasa fehér, farka csupasz.Észak Afrikában él, itt a sivatagos területeket lakja, erre utalnak megnyúlt hosszúkás lábai mellyel ügyesen ugrik és szalad.

Táplálása: Alaptakarmánya rágcsálómagkverék, kedveli a frissen szedett zöldet, állati fehérjét is igényel.Erre megfelel a lisztkukac, a gyászbogárlárva a tücsök és a sáska.

Átlagos élettartama 2-3 évre tehető.

 

 

Csíkos fűegér-Lemniscomys barbarus

Közép és Nyugat Afrika lakója, testhossza eléri a 10 cm-t és ehhez társul hasonló hosszúságú csupasz farka.

Tartását gyakorlott kisemlős tartoknak ajánlom, elsősorban gyors mozgása miatt.Megriasztáskor képes kb. 1 méteres ugrásokra is!

Alaptakarmányát a szokványos rágcsáló magkeverék alkotja.Naponta adjunk zöldségféléket ill. gyümölcsöket számukra.Érdemes hetente egyszer vagy kétszer állati eredetű takarmánnyal megkínálni állatainkat.

 

 

 

Holland ezüst patkány

A fehér patkány egyik legszebb színváltozata.Színezetét tekíntve világos-kékes szűrke, a nőstények 300-400 grammosak, míg a hímek súlya eléri az 500 grammot! Egyik legintelligensebb rágcsáló faj, rendszeres foglalkozás mellett nyugodt kezes állatá válik. Kedvencnek minnél fiatalabb 4-5 hetes kis patkányt vásároljunk! A fiatalabb példányok jobban megszokják gazdájukat!Kezdeti félénkségük rendszeres napi foglalkozás mellett gyorsan megszünik! Átlagos élettartam 3-4 év.

 

 

 

 

Tarka-szatén egér - Mus musculus

A háziegérnék mára már szerencsére hazánkban is számos színváltozata ismert.Tartásukra egy zárt kis méretű terrárium megfelel.Egy hím és két nőstény számára megfelel egy 30 x 30 x 30 cm-es terrárium.Alomnak pormentes faforgács megfelel.A hímek jellegzetes vizelet szaga miatt érdemes hetente 2-3 alkalommal kitakarítani a terráriumukat.

 

 

 

 

 

Belga kopasz malac

Hazánkban egyre többen tartanak kopasz malackákat. Sajnos áruk, a szőrös tengerimalacokhoz képest elég borsos. E szőrnélkűli kedvencek tartási igényei megegyeznek a szőrös tengerimalacoknál lerírtakkal.Viszont érzékenyek a megfázásra.Ezért célszerű a terrárium fölé egy csipeszes lámpát helyezni, ezalatt tudnak melegedni állataink.

 

 

 

 

 

Mongol futóegér

Ázsia lakója, ez az érdeklődő, kedves tekintetű rágcsáló faj. Rendszeres foglalkozás mellett gyorsan hozzánk szoknak, és egy kis idő után már elfogyasztják a kézből felkínált táplálékot. Viszonylag nagy mozgásigénye van.Számos színváltozata ismert.Táplálására rágcsáló magkeverék alkalmas, emellett, rendszeres állatifehérje utánpótlásra van szükség.Érdemes behelyezni a terráriumukba papirhengert melyet, egy éjszaka alatt képes felaprítani.Fészekanyagnak rétiszénát használjunk.