Farkos kétéltűek:

Japán tűzhasú gőte-Cynops pyrrhogaster

A japán tűzhasú gőte, ahogy neve is mutatja Japánban él. A Felnőtt példányok 10-12 cm-re nőnek, ezért tartásukra viszonylag kisebb akvárium is megfelel. Kereskedelmi forgalomban a közismert tűzhasú gőte( Cynops orientalis ) terjedt el. A Cynops pyrrhogaster magasabb ára miatt nem lett annyira közkedvelt, mint a kisebbre növő közönséges tűzhasú gőte. T áplálására tubifex, szúnyoglárva megfelel. Élettartama 2-3 év.

 

 

 

 

Mexikói axolotl-Ambystoma mexicanum

Hazánkban a vadszínű és az albínó változata terjedt el. A mexikói axoltl, kereskedelemben viszonylag gyakori ( főleg az albínó változata ), de élőhelyén veszélyeztetett fajnak számít, ezért a Washingtoni egyezmény által védett B függelékes faj! Laboratóriumokban gyakran előfordul. Felnőttkori mérete eléri a 28-30 cm-t. Az axolotlok érdekessége, hogy lárva stádiumban képesek a szaporodásra. A túlzott fényt kerülik.Tartásukra szobahőmérsékletű víz megfelel.Férőhelyigényük viszonylag nagy, tartásukra egy 100-120 cm hosszú, 50 cm széles és 40 cm magas medence felel meg. Ebben az akváriumban két-három kifejlett axolotl kényelmesen tartható. Nem kedvelik a magasabb hőmérsékletű vizet.Tartásukra tiszta, szűrt víz szükséges. Érdemes 1- 1.5 hetente a víz egyharmadát lecserélni. Táplálásukra vörösszúnyoglárva ( élő és fogyasztott formában egyaránt ), tubifex, giliszta, marhaszív csíkok, fagyasztott hal egyaránt megfelel. Élettartamuk hosszú, eléri a 20-25 évet is!

 

 

 

Bordás gőte-Pleurodeles waltl

Spanyolországban honos bordás gőte 20 cm-re megnövő farkos kétéltű. Zöldes alapszínű testét fekete foltok teszik tetszetőssé. Könnyen tartható gőte faj.Vízét nem kell fűteni, szobahőmérsékleten tökéletesen tartható. Táplálására tubifex, szúnyoglárva, fagyasztott hal alkalmas, de előszeretettel fogyasztja a lisztkukacot és a gyászbogárlárvát is. A felnőtt hímeket kiszélesedő mellső végtagjukról, és vékony testükről könnyen felismerhetjük. Míg a nőstények mellső lába oldalirányban nem szélesedik ki, testalkatuk zömökebb.

 

 

 

 

Kétujjú angolnagőte-Amphiuma means

A kétujjú angolnagőte az Amerikai Egyesült Államok déli részén él. Rejtőzködő életmódja miatt, élőhelyén nehezen figyelhető meg. Ragadozó életmódot folytat, táplálékára éjszaka vadászik. Étlapján rákok, békák és kígyók szepelnek. Tapasztalataink alapján jól megeszik a gyászbogárlárvát és a fagyasztott halat is. 1 méter hosszúságot ér el. Erős állkapoccsal rendelkezik, fogai két sorban helyezkednek el. A felnőtt példányok a vízben párosodnak. A nőstény a petéit a partközeli nedves talajba rakja. Amelyet a hím több hónapon keresztül védelmez. Tartására tágas akváriumot rendezzünk be. Fontos, hogy a tetőüveg jól záródjon, mert egy kis résen keresztül is kipréselhetik magukat. Megfogására hálót használjunk, mert  sikamlós a bőre.

 

 

 

Farkatlan kétéltűek:

Lebegő béka-Occidozyga lima

A lebegő béka Indonézia lakója. Kisméretű faj, a felnőtt példányok 3 cm nagyságúak. Teljesen vízi életmódot folytat.

Viszonylag kisebb ( 20-30 literes ) méretű akváriumban jól tartható. Medencéjükbe helyezzünk különféle vízinövényeket (pl. hínárféléket ). A víz felszínén úszó vízinövények (pl. kagylótutaj, békalencse) között szívesen tartózkodnak, ekkor csak a fejük látszik ki a vízből.

Táplálásukra légy méretű tücsök, lisztkukac, viaszmoly hernyó és légy adható. A hímek rövid hangját, a „csipogó” madár hangjához tudnám leginkább hasonlítani. Tapasztalataim szerint kisebb testű elevenszülő halfajokkal (pl. guppi) jól társítható.

 

 

Törpe karmosbéka-Hymenochirus curticeps

A törpe karmosbékák élőhelye Afrika, ahol is teljesen vízi életmódot folytatnak, erre utalnak lábujjaik között feszülő úszóhártyájuk.

A felnőtt méretük mindössze 3- 4 cm .Egy kisebb akváriumban is jól tarthatók, melybe helyezhetünk vízinövényeket pl. hínárféléket.Alapszínűk szürkésbarna, melyen apró sötét foltok láthatóak.Apróállatevők, előszeretettel fogyasztják a nagyobb szemű élőbolhát( Daphnia ), vörös szúnyoglárvát, és a tubifexet.Jól megeszik a fagyasztott eleségeket és a granulált haltápokat.

 

 

 

Xenopus laevis-Afrikai karmosbéka

Afrikában honos faj, 8-10 cm-re nő meg.Teljes vízi életmódot folytat, viszont halakkal nem célszerű együtt tartani, mert az akvárium lakóinak száma gyorsan csökkeni fog, ahogy békánk növekszik! Mindent felfal ami befér a szájába! Jól táplálható élő tubifexel, szúnyoglárvával, de emellett megeszi a fagyasztott halat, sovány marhaszív csíkokat, granulált haltápokat, liofilizált tubifexet egyaránt! A felnőtt példányok elveszik kézből is a felkínált táplálékot!

 

 

 

 

Anaxyrus debilis-zöld varangy

Ez a kis termetű varangy Amerika lakója. Az Egyesült Államok Délnyugati részén, Arizonában, Mexikó északi részén valamint Texasban is fellelhető. A felnőtt példányok 3-4 cm nagyságúak. Testének alapszíne zöld, melyet szabálytalan alakú fekete foltok tarkítanak, a has világos színű.Tarására egy kisebb méretű terrárium megfelel. Aljzatnak tőzeg alkalmas, melyet enyhén nyirkosan tartsunk. Lapos vizestálban biztosítsunk számukra vizet. Napi permet szükséges. Érdemes etetés előtt permetezni, ennek hatására békáink megélénkülnek. Táplálásukra légy méretű tücsök, lisztkukac és viaszmolyhernyó egyaránt alkalmas.

 

 

 

 

Ausztrál levelibéka-Litoria caerulea

Könnyen tartható békafaj, amely éjszakai életmódú.A felkínált táplálékra szinte egész testét ráveti, egyszóval „öröm” a táplálása!

Főleg rovartáplálékot biztosítsunk számára, mivel a gyakori egéretetés elhízáshoz vezet!

A nőstények kb. tenyér nagyságúra, míg a hímek fele akkorára nőnek.Szép trópusi növényes terráriumot rendezhetünk be számukra.Színezetét tekintve a hazai levelibékánkhoz hasonlóan, a zöld és a barna színt egyaránt képes felvenni, ez elsősorban függ a terráriumban lévő tereptárgyaktól.

Érdemes a talaj felszínére falevelet (platán vagy tölgy a legalkalmasabb erre a célra), vagy vörösfenyőkérget, így megelőzhetjük, hogy az éjszaka jövő-menő béka ne hordja fel a talajt az üvegfalakra.

Rekedtes hangját éjszaka hallatja,(nappal is képes hangját hallatni főleg monoton zúgás pl. porszívó, vízcsobogás esetén) több példány esetén egy hálószobában elég nehezen viselhető el a béka kórus.A hímek és a nőstények ennél a fajnál egyaránt hallatják hangjukat!

 

Indiai ökörbéka-Kaloula pulchra

Indiában és Délkelet Ázsiában honos ez a 6-8 cm-re megnövő békafaj.Rövid lábaival és kerek testével gyorsan beássa magát a talajba.Rovarok szerepelnek étlapján.Érdemes számára egy lapos vizestálat, és napi permetet biztosítani.

 

 

 

 

 

Fekete varangy-Bufo melanosticus

Ázsiában él ez a közepes méretű varangy faj.A varangyok falánk állatok, ezért szinte mindent megesznek ami, csak mozog!

Táplálására giliszta, tücsök gyászbogárlárva, lisztkukac, napos egér egyaránt alkalmas.

Lapos vizestálat igényel, terráriumát naponta permetezzük.

 

 

 

 

Aga varangy-Bufo marinus

Eredeti élőhelye Közép- és Dél Dél-Amerika, viszont sokfelé betelepítés és behurculás miatt megtalálható már, többek között Ausztráliában ahol nagy károkat okoz, hihetetlen falánkságával. Hangját párzási időszakban és megriasztáskor pl. kézbevételkor, szálításnál hallatja, mely leginkább "kotyogáshoz" hasonlít a legjobban.Az nőstények testesebbek nagyobbak mint a hímek. Terráriumi tartása egyszerűnek mondható.Táplálását tekintve mindent felfal, ami él és mozog.Megkínálhatjuk tücskökkel, sáskákkal, gilisztákkal, de előszeretettel fogyasztják a pattogós egeret is, emelett sovány marha szív csíkokat is adhatunk nekik.

 

Hoplobatrachus occipitalis-Afrikai foltosbéka

Afrika lakója ez a 18 cm nagyságúra megnövő békafaj. Tartására tágas akvaterráriumot rendezzünk be, melynek 2/3-a víz legyen 1/3-a pedig szárazulat.A mozgó rovarokat előszeretettel fogyasztja.A nőstények nagyobb testűek a hímeknél.Helyezzünk az akvaterráriumba egy nagyobb faágat, mű vagy élő mocsári növényeket, mellyek növelik a békáink biztonságérzetét.

 

 

 

 

Díszes szarvasbéka-Ceratophris ornata

Dél-Amerikából származik ez az érdekes külsejű békafaj.Nem nagy a mozgásigénye, a szabadban is a talajba beásva magát várja az arra tévedő "élelmet".A rovaroktól a kisemlősökig mindent elfogyaszt ami befér a szájába.Melegigényes, kedveli a magasabb 26-28 fokos hőmérsékletet.A talajcserére ügyeljünk, mivel keveset mozgó állatról van szó, és a talaj gyorsan beszennyeződik a vizelettől és az ürüléktől.