Takydromus sexlineatus-hosszúfarkú gyík

A képen egy tojásból frissen kelt hosszúfarkú gyík látható. Kelet-Ázsia lakója. Rovarevő, főként kisebb tücskökkel, viaszmolyhernyóval,lisztkukaccal jól táplálhatók. Könnyen tartható gyíkocskák, permetből előszeretettel isznak, emellett biztosítsunk számukra egy tálkában vizet. A test mérete kb.10 cm hosszú és ehez tartozik a kb.15-20 cm-es hosszú farka.

 

 

 

 

 

Smaragdszkink- Lamprolepis smaragdina

Látványos színezetű gyík a smaragdszkink. A felnőtt példányok 25 cm nagyságúak. Tartására egy tágasabb, magasabb terrárium szükséges. Mivel ügyesen kapaszkodik a faágakon, ezért a terráriumba helyezzünk különféle kisebb-nagyobb szélesebb fadarabokat is. Táplálására tücsök, lisztkukac, alombogárlárva felel meg. Emellett kedveli az édesebb pépeket is( pl. bébitápszer, gyümölcslekvár)  és a túlérett, édes gyümölcsöket is. Tartási hőfok 28-30'C legyen nappal. Sokat iszik permetből, ezért a terráriumot célszerű naponta permetezni.


 

 

 

 

Mangrove varánusz -Varanus indicus

A felnőtt állatok 1-1,2 méterre nőnek. Tartására tágas terrárium szükséges. A nappali hőmérséklet 30-32 'C, kedveli a magasabb párát.Táplálékban nem válogatós elfogyasztja a tücsköt, sáskát és a kisebb egereket. A szabad természetben tojások, rovarok, halak és kisemlősök szerepelnek az étlapjukon 
Fogságban könnyen szelídülnek, látványos, impozáns hüllők. 


 

 


Szélesorrú, vagy északi békagyík- Phrynosoma platyrhinos

Korábban igazi szakmai kihívást jelentett e kecses gyík tartása, egyáltalán életben tartása. A kifejlett állatok 6-10 cm hosszúak. Színezete a nyers homok színtől, a kakaó barnáig terjed. Elterjedése Kelet-Oregon, Idaho, Nevada, Nyugat-Utah. Három alfaja ismert. Elsősorban a homokos aprókavicsos talajon mozog, éjszakára a talajba ássa magát. Téli álmot alszik, ekkor a környezet hőmérséklete 6-15 Celsius fok. Tavasszal párzik, fészekalja 2-16 tojásból áll.

Terráriumban hamar megszelídül, etetések alkalmával kíváncsian szemléli környezetét, majd azonnal rárohan a takarmányra. Naponta szükséges etetni. Korábban csak hangyaevőnek ismerték. Fogságban elsősorban apró (napos) tücsök, viaszmoly, muslica, törpe gyászbogár lárva és bogár, légynyű, hangya, napos sáska, lisztkukac takarmányt fogyaszt. Jól szellőző, UV világítással felszerelt terráriumot igényel, 4-8 cm mosott folyami homok aljzattal. Ivóvízre nincs szükség, sőt a talajt sem kell permetezni! Nappal a terráriumi hőmérséklet lokálisan 38-45 Celsius fok legyen.

 

 

Afrikai zsírfarkú gekkó- Hemitheconyx caudicinctus

Tartása és táplálása a leopárdgekkónál leírtakkal egyezik. Éjszakai állat. A vizestál mellett célszerű permetezni. Sokat isznak permetből.Táplálására szinte minden rovartáplálék megfelel, kiegészítésként adhatunk nekik napos egeret.Egy egyszerűen tartható és emellett hoszú élettartamú gyíkok a zsírfarkú gekkók.

 

 

 

 

 

Arany teju-Tupinambis teguixin

Élénk, jövő-menő gyíkok a tejuk. Az arany teju hossza eléri az 1-1.2 métert. Táplálása egyszerű, nem válogatós. Elfogadja a tojást, rovartáplálékot, kisemlőst. Élőhelyén a nőstény tojásait termeszvárakba ássa. Hosszú életű, szívós gyík. Kedveli magasabb hőmérsékletet, mely nappal 28-30 fok. Éjszakára a terrárium hőmérséklete 20-22 fok legyen.

 

 

 

 

 

Kubai ál-kaméleon-Chamaeleolis barbatus

A Kubai ál-kaméleon valójában nem a kaméleon, hanem leguánféle. Első ránézésre a nagyobb példányok a lovaganoliszra ( Anolis equestris) nagyon hasonlítanak. A fiatal állatok annyira képesek beleolvadni a környezetükbe, hogy szinte a terráriumban keresni kell őket. Ahogy a neve is mutatja Kubában honos, a felnőttkori mérete eléri a 30 cm-t. Párás környezetet kedvel, állatainkat és a terráriumot naponta permetezzük! Tartási hőmérséklet nappal 28-30 fok, mely éjszakára csökkenhet 20 fokra.Táplálására különféle rovarok felelnek meg. Egy felnőtt pár számára minél nagyobb, tágas, magas építésű terráriumot rendezzünk be. A minimális terrárium méret egy felnőtt pár számára egy 80 x 60 x 60 cm-es terrárium.

 

 

 

Rhacodactylus ciliatus- Új-kaledónai vitorlásgekkó 

Ez a bájos tekintetű gekkó faj ideális terráriumi állat. Nem kedveli a 28 foknál magasabb hőmérsékletet. Vizestálat biztosítsunk számára. Emellett permetezzük naponta a terráriumát és magát a gekkót is. Létezik már, e faj táplálására szolgáló speciális ízesített por, mely vízzel összekeverve egy teljesértékű táplálékot biztosít a gekkó számára. Amennyiben kedvencünket nem akarjuk különféle porokkal etetni, táplálhatjuk tücskökkel, sáskákkal és gyászbogárlárvával is.

 

 

 

 

Arany gekkó

Éjszakai életmódú gekkó faj, Ázsiában honos. A kifejlett mérete 20- 25 cm farokkal. Tapadólemezes lábával ügyesen kapaszkodik az üvegen.Rovarevő, előszeretettel iszik permetből. Célszerű a terráriumot naponta permetezni.

 

 

 

 

 

Hardun agáma-Laudakia(Agama) stellio

30 cm-re megnövő gyík faj. Igazán akkor érzi jól magát ha a terráriumban lokálisan(helyenként) akár 38-40 fokot biztosítunk. Alapvetően rovarevő, de megkínálhatjuk különféle zöldség és gyümölcsfélével.

A vadonfogott állatok, gyorsan beszoktathatók a terráriumba. Hamar csipeszhez szoknak, szinte „szemtelenné” válnak egy kis idő után!

 

 

 

 

Érces szkink-Chalcides ocellatus

A szkinkek legismertebb faja az érces szkink. Hazája Törökország, Görögország, Olaszország, de emellett megtalálható Afrika északi részén is.
Kezdők számára ajánlott, mivel tartása nem okoz nehézséget. Jól bírja a szélsőségeket. A nappali hőmérséklet átlagosan 28-30 fok, de lokálisan lehet, akár 35-40 fok is! Éjszakára csökkentsük vissza a hőmérsékletet szobahőmérsékletre. Táplálékban nem válogatós, megeszi a lisztkukacot, gyászbogárlárvát, tücsköt, csótányt és a sáskát is. Ne ijedjünk meg attól, hogy a pici fejű kis gyíknak nagy a felkínált táplálék. Ügyes kis gyíkok a nagyobb takarmányállatokat is szabályosan szétrágják. A rovartáplálék mellett, havonta egyszer kaphatnak macskakonzervet, de szívesen nyalogatnak édes, túlérett gyümölcsöket pl. banánt. Emellett adhatunk kiegészítésként bébitápszert.
Tartására száraz homok felel meg. Előszeretettel ásnak, képesek teljesen elveszni a homokban. Egy lapos vizestálban biztosítsunk számukra vizet. Etetés előtt érdemes gyengén permetezni őket. A nedves talajt és a magas párát nem kedvelik! Elevenszülő gyík, a nőstény általában 4-5 utódot hoz a világra. A kicsik születéskor 5-6 cm hosszúak( farokkal együtt ), a felnőtt állatok kicsinyített másai. Az újszülöttek jóval világosabb színűek, mint a felnőttek.

 

 

Kéknyelvű szkink-Tiliqua gigas

Ausztráliában őshonos gyíkfaj. Hazánkban viszonylag gyorsan elterjedt a könnyű tartása végett. Elevenszülő a kicsik 10-15 cm-esen születnek. E faj viszonylag nagyra 50- 60 cm hosszúságúra is megnő! Táplálása viszonylag egyszerű a rovartáplálék mellett kiegészítésképpen gyümölcsöt, macskakonzervet, napos egeret, napos patkányt adjunk nekik. A felnőtt példányok a kifejlett egeret is elfogyasztják. Táplálásuknál ne feledkezzünk meg a csigáról ,melyet előszeretettel fogyasztanak. Kedvelik a magasabb 28-30'C-os hőmérsékletet. A tél folyamán egy 18-20'C-os téli pihenőt érdemes beiktatni számukra.

 

 

 

 

Leopárdgekkó-Eublepharis macularis

Ázsia lakója, felnőtt kori mérete 25 cm farokkal együtt. A kezdő gyíktartók figyelmébe e fajt szoktuk javasolni. Kézbevehető, kis testű látványos külsejű gekkó faj. Emelett könnyen táplálható tücskökkel, lisztkukaccal, gyászbogárlárvával, és nem utolsósorban szaporítása is egyszerűnek mondható!

Hosszú életű állatok általában 8-10 évig élnek!

 

Számos színváltozata létezik már, sajnos áruk még elég borsosnak mondható!

 

 

Albínó leopárdgekkó

Sárga leopárdgekkó

Óriás madagaszkári nappaligekkó-Phelsuma madagascariensis grandis

Leggyakrabban tartott nappali gekkók egyike az óriás nappaligekkó. Nappali életmódja miatt, egy látványos gyík, amely mind kűlsejével, mind pedig érdekes viselkedésével közkedveltté vált a terraristák körében. Tartása viszonylag könnyű, tapadólemezes lábával ügyesen kapaszkodik az üvegen is. Rovarevő, emellett érdemes kiegészíteni étrendjét különféle érett gyümölcsökkel, lekvárral, mézzel vagy bébitápszerrel.

Tartásukra magas építésű terráriumot érdemes berendezni. Az Uv fénycső és a folyamatos vitamin ellátás elengedhetetlen számukra. Náluk a párban való tartás vált be legjobban. Fogságban jól szaporodnak, a frissen kikelt kicsik a felnőtt állatok lekicsinyített másai. A frissen kikelt állatoknál ügyeljünk a megfelelő kalcium bevitelre. Gyakori probléma a kalcium hiány, amely ha nem vesszük időbe észre állatunk pusztulásához vezethet!

 

 

Koch nappaligekkó-Phelsuma madagascariensis kochi

A képen egy frissen kelt Madagaszkári nappaligekkó látható. E faj nevéből is látszik,hogy Madagaszkáron honos.Kedveli a 28-30'C-os nappali hőmérsékletet, a magas páratartalmat.A rovartáplálék mellett előszeretettel nyalogat, különféle édes(túlérett) gyümölcsöket, lekvárt, bébi tápszert stb.Kedveli a magasabb páratartalmat, ezért terráriumát naponta permetezzük.Elsősorban permetből isznak,de emelett helyezzünk a terráriumba egy laposabb vizestálat. Számára magasabb építésű terrárium szükséges. Nappal aktív állatok, látványosak, szépek, egyszóval ideális terráriumi hüllők!

 

 

 

 

Paroedura pictus-Madagaszkári gekkó

Hazánkban gyorsan elterjedt a szaporasága miatt ez a gekkófaj. Könnyű tartása, kis helyigénye miatt kedvelt terráriumi állat. A madagaszkári gekkó nem tartozik a nagy testű gekkó fajok közé, a hímek elérhetik a 10-12 cm hosszúságot farokkal együtt, míg a nőstények ennél kisebbek maradnak.Táplálékban nem válogatós, elfogyaszt szinte mindent ami mozog.Előszeretettel isznak permetből, ezért naponta permetezzük terráriumukat.

 

 

 

 

Sisakos kaméleon-Chamaeleo calyptratus

A kaméleonok legismertebb fajainak egyike.Hazánkban talán a leggyakrabban tartott és szaporított faj. Viszonylag rövid életű állatok, a hímek 4-5 évig, míg a nőstények 2-3 évig élnek.Rovarevők, emellett fogyasztanak némi zöldet is pl. salátát, tyúkhúrt .Természetesen ízlésük egyedenként változik, megpróbálhatunk különféle gyümölcsöket adni számukra! Nagyon fontos számukra egy uv fényforrás! Emelett szintén fontos a folyamatos kalcium és vitamin adagolás! Rendkívűl gyorsan növő gyíkok, egy éves korukra ivaréretté válnak.Naponta itassuk őket permetből, mivel inkább a mozgó vizet találják meg.Érdemes a permet mellett egy lapos tálkában vizet biztosítani számára.

 

 

 

 

Chamaeleo senegalensis-Szenegáli kaméleon

Nyugat Afrika lakója a szenegáli kaméleon.A kifejlett példányok elérik a 30 cm-es nagyságot.Tartására nappal 28-30 fokot, éjszakára 20 fok körüli hőmérsékletet biztosítsunk.Táplálására különféle rovarok felelnek meg, mint pl. tücskök, sáskák stb. A takarmányállatot minden etetésnél vitaminporozzuk! Emelett fontos számára az uv fény biztosítása.Egy lapos itatótálat helyezzünk el a terráriumban, de emelett permetezzük naponta az állatot.

 

 

 

 

Sárgacsíkos sövényleguán-Scelophorus olloporus

Kistestű gyík, a felnőtt pédányok 15cm-esek farokkal együtt. Rovarevők. Nem kedvelik a magas párát, ha lehetőségük van rá beássák magukat a talajba. Kedvelik a magasabb 28-32 fokos nappali hőmérsékletet.

 

 

 

 

 

Szalagos varánusz-Varanus salvator

A szalagos varánusz Ázsia lakója. Felnőtt példányok elérik a 2 -2.5 méter hosszúságot. Ügyesen mászik fára, emellett jól úszik. Élőhelyén madarakat és azok tojásait, kisebb gyíkokat, kisemlősöket zsákmányolnak. A fiatal példányok előszeretettel fogyasztanak különféle rovarokat. Egy felnőtt szalagos varánusz számára, egy kisebb méretű szobát kell berendezni. Kedveli a magasabb, 28-30 fokos hőmérsékletet. Nagyobb vizes medence álljon rendelkezésére. Fogságban rendszeres foglalkozás mellett gyorsan szelídűl. A felnőtt példányok általában nyugodt, jól kezelhető állatok.

A törvény alapján a szalagos varánusz is a veszélyes állat kategóriába tartozik, ezért tartásához engedély szükséges!

 

 

 

Szavanna varánusz-Varanus exanthematicus

Afrikában él, ez a 1.2- 1.3 méter hosszúra növő varánuszfaj. Zömök testalkat, szűrkés alapszín, testén apró világos foltok jellemzik. Ha sokat foglalkozunk vele, akkor egy kézszelíd kedvencünké válik! Táplálékban nem válogatós, fiatal korban rovarokat, napos egeret, macskakonzervet fogyaszt, majd felnőtt korban kifejlett egereket, patkányokat adhatunk neki. Kiegészítésképpen kínáljuk meg sáskákkal, nagyobb tücskökkel is!

 

 

 

 

Pávaszemes gyík - Lacerta lepida

Európa legnagyobb gyíkja, 60-70 cm farokkal együtt. Falánk gyík, táplálhatjuk különféle rovarokkal( pl. tücskökkel, sáskákkal),előszeretettel fogyasztják a liszkukacot és a gyászbogárlárvát.A felnőtt példányokat megkínálhatjuk kiegészítésképpen napos egérrel, napos patkánnyal, különféle édes(túlérett) gyümölcsökkel. Az ivarérett nőstények barnás alapszínűek kék pettyekkel, míg a hímek zöldek hasonlóan kék pettyekkel. Egy éves korára ivaréretté válik, gyors növekedése miatt állandó vitamin és kalcium ellátásra van szükség. Ne feledkezzünk meg az Uv fénycsőről.E célra megfelel egy 8.0-s ReptiGlo fénycső.

 

 

 

 

Szakállas agáma-Pogona vitticeps

Ausztrália lakója, ez a kedves tekintetű gyíkfaj. Méretét tekintve 35- 40 cm a végleges hossza. Alapvetően rovarevő, erre utal erőteljes állkapcsa és fogai is! Viszont növényi eredetű táplálékot is igényel. A fiatalok nem minden estben fogyasztanak zöldet, azért nem kell feladni, próbálkozni kell mindennel. Kedvelt csemegéjük a sült sütőtök, narancs, mandarin, körte, dinnye stb.

 

 

 

 

Zöld baziliszkusz-Basiliscus plumifrons

Közép-Amerikában él, életmódja vízhez kötött. Ügyesen szalad két hátsó lábán akár a víz színén is! Rovarevő,kiegészítésképpen hallal, napos egérrel táplálhatjuk. Végleges mérete 60- 70 cm farokkal együtt.Ivari különbség nagyobb korban markáns, de már a fél éves fiataloknál is a gyakorlott szem számára szembetünő. A fiatal hímek feje sokkal erőteljesebb, a nagyobb hímeknél a fejen és a háton végig húzódik egy feszes lebeny, ezért homloklebenyes baziliszkusznak is szokták nevezni. Egy hímet célszerű egy vagy maximum két nősténnyel tartani. A nőstények között gyakoriak a rangsorviták. Számukra érdemes legalább 1 méter hosszú és ugyanilyen magasságú terráriumot építeni. Terráriumi körülmények között jól szaporodik.

 

 

 

Zöld leguán

Közép- és Dél-Amerikában egyaránt előfordul, 1.5-2 m-es hossza ellenére talán a legismertebb gyífajok egyike. Élőhelyén már nagyobb telepeken több ezres nagyságrendben, elsősorban a húsukért tenyésztik. A szaporított állatok kis része kerül az állatkereskedésekbe. Alapvetően növényevő, viszont kiegészítésképpen minimális állati fehérjét igényel. Ez azt jelenti, hogy egy fiatal zöld leguánt heti egy alkalommal megkínálhatunk állati fehérjével ami lehet pl. lisztkukac, napos egér, túró, reszelt sajt stb.

Számukra legjobb a frissen szedett zöld, pl. tyúkhúr, gyermekláncfű, lucerna stb.

A téli időszakban amikor is nem tudunk gyűjteni zöldet, salátával, kínai kellel, kelkáposztával, és különféle más zöldségfélével, illetve gyümölccsel tehetjük változatosabbá étrendjét.

 

 

Toke gekkó-Gekko gecko

Ázsia honos gekkó faj, éjszakai életmódot folytat.A felnőtt példányok 30-35 cm-re nőnek.Táplálásukra különféle rovarok alkalmasak mint pl. tücskök, sáskák, csótányok de emellett fogyasztanak kisebb gerinces állatokat is.Tartásukra magas építésű terrárium alkalmas, egy felnőtt párnak egy 50 x 50 cm alapú 60- 70 cm magas terrárium megfelelő.A hímek elsősorban a párzási időszakban hallatják jellegzetes "toke-toke" hangjukat.Hosszú életű, ideális terráriumi gekkófaj.

 

 

 

 

Vöröstorkú vagy Zöld anolisz-Anolis carolinensis

Az Egyesült Államok délkeleti részén, Kubában és a Bahama szigeteken egyaránt megtalálható.Itt a lombkoronaszinten él, testhossza 15- 20 cm (farokkal együtt).

Táplálására rovarok alkalmasak.Terráriumát naponta permetezzük, és egy lapos vizestálba biztosítsunk számára vizet.Fogságban jól szaporodik, a nőstény 1-2 tojását a talajba rakja.A kis gyíkok 60-90 nap alatt, a terráriumban is kikelnek, amennyiben megfelelő a hőmérséklet és a páratartalom.A frissen kikelt kis gyíkokat érdemes kivenni a szülőktől, nehogy a szülők tápláléknak nézzék azt!

 

 

 

Barna anolisz-Anolis sagrei

A barna anolisz élőhelye és tartása megegyezik az előző fajnál leírtakal.

Mindét fajnál a hímeknek és a nőstényeknek is egyaránt van toroklebenyük.

 

 

 

 

 

Lepkeagáma- Leiolepis belliana

Ázsiában, Kína -Vietnám területén honos ez a 10- 12 cm testméretű gyík.Melegigényes faj tartására száraz terrárium alkalmas.Nappal 30-35 fokot, lokálisan (helyenként) akár 40-45 fokot biztosítsunk a terráriumban!

Éjszakára a hőmérsékletet 20-25 fok között tartsuk.

 

 

 

 

Telepes agáma-Agama agama

A telepes agáma Nyugat és Közép-Afrikában honos.Tartása egyszerűnek mondható, félénk gyík, mely egy idő után csipeszhez szokik.Sosem lesz olyan kezes, mint egy szakállas agáma.Kedveli a magasabb hőmérsékletet.A terráriumban 28-30 'C legyen, lokálisan (helyenként) akár 40 fokot is biztosíthatunk kedvencünknek.A "felmelegedett" hím teste korom feketére, feje narancsvörösre szineződik.Táplálására kifejlett tücskök, sáskák felelnek meg.Kedvenc csemegéje emellett a gyászbogárlárva.

 

 

 

 

Arany szkink-Mochlus sundevalli

20 cm-re megnövő szkink faj.Élőhelyét tekintve Afrika száraz területein honos, rovarevő.

Kedvelik a lisztkukacot, az apróbb tücsköket és a viaszmolyhernyót.Lapos tálkában biztosítsunk számára vizet.Talajnak homokot célszerű használni, ebben gyakran elássák magukat, ezért érdemesebb sekély talajt teríteni a terrárium aljára.

 

 

 

 

Díszes agáma-Calotes versicolor

Délkelet Ázsia lakója ez a 30-40 cm-re megnövő változatos színű agáma faj.

Színét változtatja, ez leginkább a hímekre jellemző, ami függ a pillanatnyi kedély állapottól, a hőmérséklettől és nem utolsósorban a terrárium tereptárgyaitól.Rovarevő faj, sáskákkal, tücskökkel jól táplálható.Kedveli a magasabb páratartalmat, előszeretettel iszik permetből.

 

 

 

 

 

 

Fekete torkú varánusz-Varanus albigularis ionidesi

Élőhelye Kelet és Dél Afrika szavannás területei ,1.5-2 m-re megnövő varánuszfaj.

A szavanna varánusz és e faj élőhelyei nem keresztezik egymást.

Hazánkban még nem túl gyakori ez az alfaj, helyette a szavanna varánusz(Varanus exanthematicus) terjedt el, lényegesen alacsonyabb ára, és kisebb mérete miatt.

 

 

 

Ázsiai házigekkó-Gehyra mutilata

Kistestű gekkó faj, 10- 15 cm re nő meg.Hazájában-Ázsiában lakott területeken, házak falán gyakran találkozhatunk velük.Rovarevők, tartására egy kisebb méretű terrárium is megfelel.

Előszeretettel isznak permetből, ezért naponta permetezzük terráriumukat.Könnyen szaporodnak, tojásaikat repedésekbe vagy a talajra rakják.

 

 

 

 

Vörös hardun agáma-Laudakia stellio brachydactila

A hardun agáma legnagyobbra növő alfaja.A vadon fogott állatok is jól viselik a fogságot, gyorsan szelídülnek, rövid idő eltelte után „szemtelenné” válnak.

Zömében rovarokat esznek, de megkínálhatjuk frissen szedett zölddel, zöldségfélékkel, gyümölcsökkel.

 

 

 

 

Fekete leguán-Ctenosaura similis

Élőhelyük Mexikótól panamáig terjed, végleges hosszuk 1-1.2 m-re tehető.A fiatal példányok élénk zöld színben pompáznak.Táplálásukra rovarok, frissen szedett zöld pl. tyúkhúr, gyermekláncfű, lóhere valamint gyümölcsök és zöldségfélék alkalmasak.

 

 

 

 

 

Foltos szkink-Eumeces schneideri

A foltos szkinknek számos alfaja ismert, megtalálható Északnyugat-Indiától Észak-Afrika keleti feléig. 40 cm-re megnövő gyík, apró lábaival, hengeres testével ügyesen mozog a talajon.Kedveli a 28-30 fokot, talajnak homokot, vagy tőzeg és homok keverékét használjuk.A rovarok mellett elfogyasztja a macskakonzervet, édes túlérett gyümölcsöket.