Üzletünkben sokféle kétéltű, hüllő, izeltlábú faj megfordult már. Ebből a meggondolásból szeretnénk egy kis ízelítőt adni, rövid szöveges leírással bemutatni azokat az állatokat melyek előfordultak nálunk, és reméljük, hogy a közeljövőben ha nem is őket, hanem szaporulataikat viszontláthatjuk!

Óceáni boa-Candoia carinata

oceani boa

Zömök testfelépítésu, kistestu óriáskígyó. Talajlakó, a felnott példány az 1 méteres hosszúságot éri el. Kedveli a magasabb 28-30 'C-os homérsékletet és a magasabb párát.Biztosítsunk számára nagyobb vizestálat.
Táplálására kisemlosök alkalmasak. A szabad természetben gyíkokat, békákat is fogyasztanak. Elevenszülo, az utódok felnevelés nem egyszeru, mivel nagyon aprók. Kezdetben mesterséges táplálásra van szükség.

 

 

Falakó óceáni boa-Candoia bibroni australis

oceani falako boa

Tartása és táplálása megegyezik az Óceáni boánál(Candoia carinata) leírtakkal.Méretük eléri 1.5 métert. A nostények nagyobbak, mint a hímek. Fánlakó életmódot folytat. Színezete és mintázata rendkívül változékony. A fiatal példányok gyíkokat, békákat fogyasztanak. A felnott példányok zömében kisemlosöket fogyasztanak. Az óceáni boákra jellemzo a színváltoztatás.
Falakó életmódja miatt, magasabb terrárium szükséges számára.

 

 

Evergladesi patkánysikló- P. obsoletus rossaleni

 

Auffenberg varánusz-Varanus auffenbergi

Első ránézésre nagyon hasonlít a timor varánuszra, színe viszont más, kisebb méretű ( 60 cm ).
Élőhelye a Roti-sziget; itt az őserdőkben gyakori, fánlakó életmódot folytat.
Tartási hőfok átlagosan 30c°, enyhe éjszakai lehűléssel. Apró gerinctelenekkel és kisemlősökkel táplálkozik

 

 

 

Pettyes varánusz-Varanus similis

A kifejlett álatok 65cm nagyságúak.
Új -Guinea déli részén, Észak-Ausztráliban honos ez a nem mindennapi varánuszfaj.Életmódját tekintve fánlakó.
Az őserdőkben gyakori, de szubtrópusi erdőségekben is jelen van.
Tartási hőfok átlag 30c°, enyhe éjszakai lehűlést elvisel.
Táplálékát apró gerinctelenek, kisemlősök alkotják.
Jobban kötődik a vízhez, mint a timor varánusz, ennek látható nyoma is van: a farok felső részén, egy enyhe dupla él található.

 

 

 

Timor varánusz-Varanus timorensis

Kistestű varánusz a felnőtt állatok 65cm hosszúságot érnek el.
Élőhelye:Timor, Kisar, Sawu, Roti szigetek, itt az erdős és a sziklás területeken gyakori.
Tartási hőmérséklet átlag 30c°; enyhe éjszakai lehűléssel.
Táplálékul apró rovarok, gerinctelenek szolgálnak, fogságban némi kisemlős is szerepeljen étlapjukon.

 

Összességében elmondható a három fajról: Ha jól érzik magukat, könnyen szaporodnak. Akár 15 tojást is raknak, melyekből max. 140 nap múlva kelnek ki a fiókák 27C°-on. Ekkor kb. 15cm-sek. Számukra az UV fényforrás kötelező, vitaminozás szintén.

 

Smaragdszkink- Lamprolepis smaragdina

Látványos színezetu gyík a smaragdszkink. A felnott példányok 25 cm nagyságúak. Tartására egy tágasabb, magasabb terrárium szükséges. Mivel ügyesen kapaszkodik a faágakon, ezért a terráriumba helyezzünk különféle kisebb-nagyobb szélesebb fadarabokat is. Táplálására tücsök, lisztkukac, alombogárlárva felel meg. Emellett kedveli az édesebb pépeket is( pl. bébitápszer, gyümölcslekvár)  és a túlérett, édes gyümölcsöket is. Tartási hofok 28-30'C legyen nappal. Sokat iszik permetbol, ezért a terráriumot célszeru naponta permetezni.


 

 

 

Párducteknős-Geochelone pardalis

Afrikában honos faj, páncélhosszúsága eléri az 50-60 cm-t.Kizárólag növényevő. Afrikai faj lévén meleget kedvel, tartásánál arra ügyeljünk, hogy alacsonyabb hőmérsékleten gyorsan megfázhat, és ezáltal könnyen elpusztul! Nem tartozik az olcsó fajok közé.

A párducteknős a Washingtoni Egyezmény által, a „B” függelékbe sorolt, védett faj.

 

 

 

 

Jávai szemölcsöskígyó - Acrocordus javanicus

Ez az érdekes küllemű kígyófaj Ausztrália és az Indonéz-Szigetek lakója.Megtalálható édes, félsós vízben és néha a tengerben is. A felnőtt példányok elérik az 1.5-2 méteres hosszúságot. Vízi életmódot folytat, utódait is itt, a víz alatt hozza világra. A testén található "szemölcsök" segítségével rögzíti táplálékát (halat), majd lenyeli azt. Tartására akvárium szükséges. A fiatal példányok számára elég egy 50-60 literes medence. Majd a későbbiek folyamán, az állat méreteinek megfelelően alakítsunk ki számára tágas férőhelyet. A víz tisztán tartásához elengedhetetlen egy akváriumi belsőszűrő. Az állatunk biztonságérzetének növelése érdekében helyezzünk a medencébe élő vagy műnövényt.

 

 

 

Cakkos földiteknős-Geoemyda splengeri

Élőhelye Délkelet Ázsia.Tartását tekintve, kedveli a magasabb hőmérsékletet.Életmódja félvízi, azaz a terrárium egy részén bíztosítsunk számára vizet, a terrárium másik részén alakítsunk ki egy száraz területet.Talajnak jól bevált a tőzeg, melyre szórhatunk vörösfenyőkérget vagy platánlevelet.Takarmányozásra puhatestűek, napos egér, giliszta, és különféle zöldségfélék alkalmasak.Nem egy nagy testű faj, a felnőttek maximális páncélhosszúsága eléri a 25 cm-t.

 

 

 

 

 

A képen egy frissen kelt Madagaszkári nappaligekkó látható. E faj nevéből is látszik,hogy Madagaszkáron honos.Kedveli a 28-30'C-os nappali hőmérsékletet, a magas páratartalmat.A rovartáplálék mellett előszeretettel nyalogat, különféle édes(túlérett) gyümölcsöket, lekvárt, bébi tápszert stb.Kedveli a magasabb páratartalmat, ezért terráriumát naponta permetezzük.Elsősorban permetből isznak,de emelett helyezzünk a terráriumba egy laposabb vizestálat. Számára magasabb építésű terrárium szükséges. Nappal aktív állatok, látványosak, szépek, egyszóval ideális terráriumi hüllők!

 

 

 

 

Kockás piton-Python reticulatus

Földünk leghosszabb óriáskígyója, mai tudomásunk szerint! A képen látható baby Magyarországi szaporulat. E faj méretéből adódóan a Veszélyes állat kategóriába tartozik ezért tartásához engedély szükséges! A fiatalok növekedési erélye hatalmas! Kezdetben kifejlett egeret fogyasztanak, majd 1-2 hónap elteltével már a hörcsög méretű patkányt is könnyen elfogyasztják! Kezelésüknél figyeljünk arra hogy terráriumból könnyedén "kínyúlnak".Tartását csak gyakorlott terraristáknak ajánljuk! Fogságban a nőstények elérik a 6 (ritkán a 8 méteres) méter körüli hosszúságot, a hímek valamível "kisebbre" nőnek, és lényegesebben karcsúbbak maradnak.

 

 

 

 

Takydromus sexlineatus-hosszúfarkú gyík

A képen egy tojásból frissen kelt hosszúfarkú gyík látható. Kelet-Ázsia lakója. Rovarevő, főként kisebb tücskökkel, viaszmolyhernyóval,lisztkukaccal jól táplálhatók. Könnyen tartható gyíkocskák, permetből előszeretettel isznak, emellett biztosítsunk számukra egy tálkában vizet. A test mérete kb.10 cm hosszú és ehez tartozik a kb.15-20 cm-es hosszú farka.

 

 

 

 

 

Bombina orientalis-Keleti unka

A keleti unka Kína és Japán területén egyaránt gyakori.A felnőtt példányok 5-6 cm-re nőnek.Alkonyati és az éjjeli órákban a legaktívabbak! Hazánkban viszonylag könnyen beszerezhető békafaj.A megvásárolható példányok zöme vadbefogásból származik, de szerencsére már hazánkban is szaporítják e fajt. A frissen importált, gyakran sovány békák két három hét alatt visszanyerik eredeti kondiciójukat.Érdemes kezdetben egy műanyag faunaboxban elhelyezni a békákat.1-2 cm-es vízbe helyezzünk lapos köveket melyre kitudnak űlni a békáink.Amikor már szem látomást jó kondicíóba kerűlnek, pocakot eresztenek, behelyezhetjük végleges helyükre. Éredemes legalább egy 5-6 fős társaságot beszerezni! Tartásukra egy 60 x 30 x 30 cm-es ( H. x Sz. x M. ) terrárium tökéletesen megfelel.A vízmélység 10-15 cm, a szárazulat a terrárium 1/3-a, a vízfelület a 2/3-ad rész legyen.A szárazulatot kialakíthatjuk gyöngykavicsból, vagy a virág üzletekben kapható agyaggranulátumból.Táplálásukra lisztkukac, apróbb tücsök, viaszmolyhernyó, légy illetve annak lárvájá a légynyű( csontkukac ), élő vörösszúnyoglárva( szárazulatra felkenve )egyaránt megfelel.A kifejlett békák elfogyasztják a kifejlett házi tücsköt, és a perui gyászbogárlárvát is!

 

 

 

Amerikai ökörbéka

E nagytestű béka faj hatalmas étvággyal rendelkezik, a felnőtt példányok súlya eléri a fél kilogrammot.

A hímek erőteljes, mély az ökör bőgésére emlékeztető hangját, zömében az éjszakai órákban hallatják, ezért lehetőleg ne a hálószobában helyezzük el kedvencünket.

A nappali órákban főleg etetéskor, víz csere után gyakran „szólogatnak”.

Tartására nagyobb akvaterráriumot létesítsünk, amelynek 1/3-a szárazulat, 2/3-a víz legyen.

Alapkövetelmény egy belső vagy nagyobb medence esetén egy külső vízszűrő.Mivel a falánk békák ürülékükkel gyorsan beszennyezik a vizet

Táplálásukra zömében rovarok (tücskök, sáskák, csótányok) felelnek meg, kiegészítésképpen adhatunk nekik egeret.A szabad természetben szinte mindent elfogyasztanak, ami él és mozog, még kisebb fajtársaikat is! Élőhelyét tekintve Észak Amerikában honos, de számos Európai országba betelepítették, sok helyen ökológiai csapást okoznak pusztításukkal az ökörbékák.Mivel az őshonos fajokat teljesen kiszorítják.Külföldön több országban is étkezési célból tenyésztik.

Óriás zebragyík-Corucia zebrata

Az óriás zebragyík, a Salamon-szigeteken,  az esőerdők lakója. Feje erőteljes, teste zömök, farkával ügyesen kapaszkodik a faágakon. Növényevő, élőhelyén különböző leveleket és gyümölcsöket fogyaszt. Fogságban jól elfogadják a bébitápszert, a túl érett édes gyümölcsöket. A kifejlett példányok elérik a 75-80 cm hosszúságot. Elevenszülő faj, egy-két utódot hoz a világra.

 

 

 

Pápaszemes kajmán-Caiman crocodylus

Közép és Dél Amerika lakója, itt mocsarakban, folyókban és tavakban egyaránt gyakori.

A tojásból frissen kikelt apróságok kezdetben rovarokra vadásznak, ezért fogságban érdemes tücskökkel, sáskákkal etetni a kis apróságokat.A rovartáplálék mellett kínáljuk őket hallal is.

A kezdetben félénk kis kajmánok hamar hozzánk szoknak, csipeszről hamar elfogadják a felkínált táplálékot. Arra figyeljünk későbbiekben táplálásuknál, hogy az összes takarmány 70-80 %-a legyen hal, 20- 30 %-a pedig kisemlős, és nem fordítva!

A Washingtoni egyezmény „B” függelékébe tartozik e faj.Megvásárlásánál vegyük figyelembe, hogy ezek a „csöppségek” idővel megnőnek, végleges mérete fogságban 2 méter körülire tehető!